Wat ga je doen?
Functieprofiel Wijk-GGD’er
De gemeente Hoeksche Waard bestaat sinds 1 januari 2019 en biedt volop kansen aan enthousiaste en betrokken professionals. De Hoeksche Waard is een unieke streek met 90.000 inwoners aan de rand van de Randstad, waar de vergezichten altijd dichtbij zijn. Groot en klein, je vindt het in de Hoeksche Waard. Een gebied met kreken, polders, dijken, ruimte, karakteristieke dorpen met hechte gemeenschappen. Maar ook ondernemerszin, duurzame en innovatieve landbouw. In de Hoeksche Waard telt iedereen mee en kijken we naar elkaar om. Wij geloven in gelijkwaardigheid en denken in mogelijkheden. Daarom werken we samen aan een inclusieve samenleving, waaraan iedereen meedoet en waarde heeft.
De gemeente Hoeksche Waard heeft op dit moment geen wijk-GGD’er. Dit is een nieuwe functie die als pilot wordt opgestart. Daarom zoeken we wijk-GGD’ers die bereid zijn om samen met de gemeente deze rol invulling en vorm te gaan geven, gebaseerd op onze eigen lokale behoeftes. De pilot wordt na een jaar geëvalueerd. Omdat de coördinatie van de pilot belegd is bij de GGD, is er ook een nauwe samenwerking met onder andere de procesregisseur.
Wat zoeken we?
Twee wijk-GGD’ers, elk voor 12 uur per week voor 2 jaar.
Wat ga je doen?
De wijk-GGD'er is een professional met deskundigheid op het vlak van medische en geestelijke gezondheidszorg (waaronder verslavingsproblematiek) en van maatschappelijke zorg. Hij/zij gaat, in een onafhankelijke rol, nauw samenwerken met politie, wijkteam en andere betrokkenen. De wijk-GGD'er is een belangrijke schakel die de preventieve aanpak rondom personen met onbegrepen gedrag kan versterken en die een rol kan spelen bij situaties als aanhoudende geluidsoverlast, stankoverlast, zorgsignalen die niet worden opgepakt, bijvoorbeeld van eenzame mensen die zichzelf verwaarlozen of verward zijn en/of signalen van gevaar door een buurtbewoner die zich onaangenaam of agressief opstelt.
De wijk-GGD’er staat met de voeten in de klei, doet wat nodig is en sluit aan binnen de bestaande lokale infrastructuur in de gemeente. De wijk-GGD'er is sterk in contact maken met de doelgroep, kan goed schakelen tussen een inwoner met onbegrepen gedrag, diens netwerk, politie en hulpverlening en geeft niet snel op. Outreachend, creatief, laagdrempelig en praktisch zijn kenmerken van de werkwijze. Vanuit een onafhankelijke rol wordt gezocht naar oplossingen buiten de gebaande paden.
De taken van de wijk-GGD'er:
- Signaleert vroegtijdig;
- Gaat gevraagd en ongevraagd preventief op personen met onbegrepen gedrag af;
- De-escaleert;
- Betrekt de inwoner en het persoonlijk netwerk in de analyse en oplossingsrichting;
- Houdt vinger aan de pols;
- Maakt een screening van de persoon en/of een analyse van de situatie;
- Schakelt benodigde begeleiding, zorg of ondersteuning in. Dit kan bijvoorbeeld gaan om warme overdracht aan het wijkteam of reguliere zorg;
- Stemt een sluitende aanpak af.
De standplaats van deze functie is het gemeentehuis in Oud-Beijerland. Omwille van de samenwerking met het wijkteam, zal je soms worden gevraagd om aan te sluiten bij wijkteam-overleggen.
Het wijkteam van gemeente Hoeksche Waard is een netwerkorganisatie waarin meerdere externe partijen samenwerken met een aantal teams van de gemeente, zoals van de Wmo, schuldhulpverlening, Integrale Veiligheid en de regisseur Sluitende Aanpak. Ook bemoeizorg wordt geïntegreerd in het wijkteam in de komende maanden.
Wat vragen we van jou?
Hbo-Verpleegkunde aangevuld met een post-HBO-opleiding tot Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV).
- GGZ-expertise en affiniteit met de doelgroep.
- In het bezit van een rijbewijs en eigen vervoer.
- Je eigen werklaptop en -mobiel.
- Kennis van de lokale situatie in Hoeksche Waard strekt tot aanbeveling.
- Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
Heb je een vraag over deze opdracht?
